Gyarkan ismételt kérdések

Mi a Magyarok Országos Gyűlése?


Nem csupán egy fesztivál, vagy egy hagyományőrzésről szóló hétvége. A magyarság országos gyűlése, a szavak legnemesebb értelmében. Egy otthon, ahol hazatalál a lélek és magyar lehet a magyar, bárhonnan is érkezzen.

A rendezvényt szervező közösség minden tagja önkéntesen dolgozik. Tagjaink időt és energiát nem sajnálva munkálkodnak egész évben a rendezvény elvhű létrehozatalán, a gyűlést megelőző héten pedig egy nagy, több száz fős kalákában építik fel a MOGY helyszínét.

Legfontosabb célkitűzéseink közé tartozik, hogy látogatóink számára biztosítsuk a magas színvonalú koncertek és népi táncházak mellett a szellemi felfrissülést is. Előadói sátrainkban országosan elismert szakemberek több száz fős tömege gyűlik össze és gondolkozik együtt a hallgatósággal mindenről, ami fontos. Múltunkról, jelenünkről és a jövőnkről a család, a társadalom, a gazdaság és a kultúra témaköreiben. Célunk az összetartás és összetartozás fontosságának kiemelése.

Legyen velünk minden magyar ember, aki azt szeretné, hogy az unokája is magyarként cseperedjen fel és aktívan működő, tevékeny közösségekben látja a jövőt!
Mi lesz a MOGY2020 témája?


Trianon 100. évfordulójához méltón megemlékezünk eleinkről, foglalkozunk közös nemzeti jelenünkkel és jövőnkkel.

Közös, szerves és egyetemes kultúránk nem korlátolható országhatárokkal, hiszen ő maga a kapocs, ami összeköti a történelmi Magyarország magyarságát. Mindannyiunk küldetése közös kultúránk méltó megőrzése. Be kell bizonyítsuk, hogy „ él nemzet e hazán”!

100 éve drasztikus változás állt be Magyarország történelmében. Nemzetemlékezetünk nem felejthet, még akkor sem, ha nem foglalkozunk eleget múltbéli veszteségeinkkel és az utánuk következő továbbéléssel.


Ezt a gondolatot alapul véve igyekszik a Magyarok Országos Gyűlése 2020-ban a következő kérdésekre választ találni:

Hogyan tekintsünk a múltunkra? Hogyan nézzünk szembe jelenünkkel? Hogyan tervezzük a jövőnket?

NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS ÉVE

Nagy-Magyarország különböző tájairól számos meghívottunk fog érkezni előadóként és fellépőként. Nemzetünk mindenkori összetartozása mégis abban az önzetlen önkéntességben jelenik meg rendezvényünkön leginkább, amely évről évre fáradhatatlanul teremti meg kalákánkat. Hiszen a nemzet sorsának jobbá tétele egy olyan közös cél, amiért a nemzet minden tagja és társadalmi csoportja együtt kell dolgozzon.

ZRÍNYI MIKLÓS EMLÉKÉV

Költőnk, hadvezérünk és kiváló politikusunk 1620-ban született. 400 éve egy darabokra szakadt Magyarország egyesítéséért harcolt. Munkássága mindannyiunk példájaként kell szolgáljon, ezért idei rendezvényünkön előtte is tisztelgünk.

“Hogy a legalsó pór is kunyhajában

Mondhassa bizton: nem vagyok magam!

Testvérim vannak, számos milliók;

Én védem őket, ők megvédnek engem.

Nem félek tőled, sors, bármit akarsz.”

- Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban…(részlet) –

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
Milyen programok várhatóak?


PUSZTAEGYETEM

Előadói sátraink célkitűzése a múltértelmezés, a jelenlátás és a lehetséges jövőképek ábrázolása.

TÖRTÉNELMI ÉLŐKÉP

A magyar színházi világot is reméljük inspirálja a pusztában lejátszódó színi előadás, a Történelmi Élőkép, ahol ezer gyalogos hagyományőrző és barantás, valamint több száz lovas játszik el egy történelmi csatát. Az élőkép központi épülete egy, a barantások által épített vár, amelyet évről évre bővítenek és szépítenek saját kezükkel a rendezvényt megelőzően.

Az idei történelmi élőképünkre, a Trianon-emlékévhez méltón, a 64 vármegyéből egy-egy zsák föld érkezik . Így szeretnénk tisztelegni országunk örökös egysége előtt.

KONCERTEK, TÁNCHÁZ

Vendégeink részesei lehetnek egy különleges belső élménynek, amelyet Nagy-Magyarország különböző tájairól érkező néptánc és népzenész együttesek egész napos táncházak keretein belül nyújtanak számukra.

Fellépőink között üdvözölhetjük többek között a Csík, a Tázló, a Pásztorhóra, az Aurevoir és a Góbé zenekart; a Muzsikás, a Juhos, és a Makám együttest, illetve a Patkaporos táncegyüttest.