top of page
  • Szerző képeMOGY

Bemutatkozik a beregszászi Kossuth Lajos középiskola

Frissítve: 2019. jún. 27.

Ahogyan azt már korábban hírül adtuk, a Magyarok Országos Gyűlésének támogatói jegyeiből befolyó bevétel 1 harmadát a kárpátaljai gyerekek megsegítésére fordítja az Országos Baranta Szövetség.


A támogatást a beregszászi Kossuth Lajos középiskolánk ajánlotta fel a Szövetség, amelyet az iskola szívesen fogadott, és az alábbiakban Zseltvay-Vezsdel Emese, az iskola igazgatója mutatja be az iskolájukat:


Zseltvay-Vezsdel Emese (Fotó: kiszo.net)

"Szeretném megragadni az alkalmat és bemutatnám néhány gondolat erejéig az iskolánkat. Iskolánk 1898-1901 között épült Lechner Ödön híres magyar műépítész tervei alapján. Városunk éke lett az épület, mely Magyarország akkori építészeti stílusának méltó jelképe mind a mai napig.

Az 1901-1945 közötti időszakban Magyar Királyi Fiú, majd Leányiskolaként is működött tanintézményünk. Bereg Vármegye jelentős intézményévé váltunk. A II. Világháború után hétosztályos magyar tannyelvű általános iskola lettünk. A fennmaradt adatokból ismeretes, hogy az 1946/47-es tanévben 3 első osztályt indítottak 126 tanulóval. 1954 szeptemberétől középiskolává minősítettek. Az 1956/57-es tanévben bocsátottuk ki az első 98 érettségizőt, akik már magyarul érettségizhettek.


1963-ban iskolánk felvette Kossuth Lajos nevét. A rákövetkező tanévekben, melyek igazán nehezek voltak a lakosság szempontjából a több mint 80%-ban magyar ajkú városkánkban folyamatosan fejlődött tanintézményünk. Az 1976/77-es tanévben már 238 érettségizőt bocsáthattunk ki. Ettől az időszaktól kezdve sajnos egy hanyatlás indult: csökkent a tanulók létszáma, egyre inkább meg kellett küzdenünk a fennmaradásért az akkori politikai helyzetben, miközben „felsőbb szinten” meggátolták a város bárminemű fejlesztését, új munkahelyek teremtését, egyre inkább előtérbe helyezték a lenini eszmék irányadásának való megfelelést. A valamikor közel 30 ezer lelket számláló városkánk lakosainak száma is egyre csökkenő tendenciát mutatott, iskolánk állapota is egyre romlott. Állami támogatás kevés jutott, más forrás pedig nem állt rendelkezésünkre. Igaz ugyan, hogy a hatvanas években bővítették iskolánkat egy kétszintes udvari épülettel (12 tanterem), de a kivitelezése már akkor is sok kívánnivalót hagyott maga után. A 70-es években épült meg a tornatermünk két öltözővel és egy aprócska tanári-szertárral.


Fotó: netpublica.hu

1991 nyarán került sor Somogyi Árpád Munkácsy-díjas magyar szobrászművész alkotásának, Kossuth Lajos mellszobrának felavatására. A 90-es évek közepétől újra jelentősen növekedett tanulóink száma. Az iskolánk kicsinek bizonyult ekkora létszámú tanuló elhelyezésére, így a folyamatosan bővülő alsó tagozat hat osztálya egy különálló, valamikori egyházi épületben kapott helyet. Nehéz évek következtek, mivel a megosztottság rányomta bélyegét iskolánkra. Az újonnan alakult állam nem nyújtott támogatást az iskolánk fejlesztésére, városi szinten is számtalan akadálya volt, hogy a többi iskolával együtt a mi intézményünkben is bármilyen felújítás végbemenjen. Apróbb javítások történtek, de ezek a szülői tanács kezdeményezésével és hozzájárulásával valósulhattak meg.


Fotó: karpataljalap.net

2003-tól újraegyesülhetett iskolánk. Mind a mai napig fontos számunkra az egység, együtt oktatunk, nevelünk és küzdünk. Voltak, vannak és lesznek is nehézségek, de a jelen tantestület és szülői közösség nagy hányada is jellemzően itt Kárpátalján és azon belül is Beregszászban a Kossuth Lajos Középiskolában hisz és igyekszik minden tőle telhetőt megtenni a fennmaradásunkért, fejlődésünkért, hogy az itt tanuló gyerekek megfelelő környezetben, a lehető legmagasabb színvonalon legyenek oktatva –nevelve. A hátteret és környezetet nem mindig tudjuk elfogadható szinten tartani, de igyekszünk megragadni a lehetőségeket, amelyek tanintézményünk, az itt tanuló diákok és az itt dolgozók épülését, fejlődését szolgálja.

Napjainkban 664 tanulóval, 56 fős tantestület és 18 fős személyzet foglalkozik. Az elmúlt években igyekeztünk különböző forrásokból javítgatni, fejleszteni, újítani az iskolánkat. Hiszünk abban, hogy itthon is lehet jövőt tervezni, teremteni, építeni, s ha küzdelmes is, de van jövőnk magyarként itt Beregszászban, Kárpátalján."


Ha Te is szívesen támogatnád az iskolát, és ezáltal a rendezvényt is, akkor a támogató jegy igénylésével kapcsolatos információkat itt találod.


Minden magyar felelős minden magyarért!


103 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page