top of page
  • SzerzƑ kĂ©peMOGY

Kassai LajosnĂĄl jĂĄrt a VĂĄlogatott

A Kassai LovasĂ­jĂĄsz Iskola bemutatĂłjĂĄt is megcsodĂĄlhatjĂĄk a jövƑ Ă©vi Magyarok OrszĂĄgos GyƱlĂ©sĂ©n a rendezvĂ©nyre lĂĄtogatĂłk. A Völgyben törtĂ©nƑ lĂĄtogatĂĄs sorĂĄn több egyĂŒttmƱködĂ©si lehetƑsĂ©g mellett errƑl is beszĂ©lgetett a Baranta VĂĄlogatott a többszörös LovasĂ­jĂĄsz VilĂĄgbajnokkal.

Kassai Lajos, vagy ahogy mår sokan ismerik: a Lovasíjåsz fogadta a Hagyomånyos Magyar HarcmƱvészet, azaz a Baranta vålogatott csapatåt.

BalrĂłl jobbra: SzabĂł ZoltĂĄn, FĂŒstös ZoltĂĄn, SzabĂł BalĂĄzs, Szokol BenjĂĄmin, Kassai Lajos, NĂ©meth Henrik, Bertalan MĂĄrton, Teleki Blanka, Csimin TĂ­mea, Bereczky-ZĂĄmbĂł Csilla

Aki mĂĄr jĂĄrt a Völgyben, annak nem kell mesĂ©lni az Ă©letĂ©rzĂ©st, mely ĂĄtjĂĄrja az ember minden sejtjĂ©t. InkĂĄbb a termĂ©szetessĂ©g, Ă©s az ebbƑl fakadĂł meglepƑ nyugalmat, belsƑ fegyelmet, figyelmet Ă©s teremtett vilĂĄg Ă©rtĂ©kei felĂ© tanĂșsĂ­tott alĂĄzat Ă©rzĂ©sĂ©t tudatosĂ­tottuk, mintsem egy nyugtalan, zizgƑ, vadĂ­tĂłan Ășj kĂĄprĂĄzat Ă©rzĂ©sĂ©t – melyet pĂ©ldĂĄul egy Ășj mobiltelefon adhat.

A rĂ©gĂłta tervezett KaposmĂ©rƑi lĂĄtogatĂĄsra a vĂĄlogatott tagjai az orszĂĄg kĂŒlönbözƑ pontjairĂłl Ă©rkeztek. A szervezĂ©st könnyĂ­tette, hogy a lĂĄtogatĂĄs hetĂ©n MĂĄrtĂ©lyon megtartott OrszĂĄgos Baranta TĂĄborban a tagok mĂĄr eleve egy helyen gyakoroltĂĄk a kĂŒlönbözƑ harci technikĂĄkat Ă©s KĂĄrpĂĄt-medencei kulturĂĄlis tartalmakat.

MegĂ©rkezve a Völgybe, ahogy ott szokĂĄs, kĂ©tkezi kerti munkĂĄval törtĂ©nƑ bemelegĂ­tĂ©s utĂĄn kezdƑdött el az edzĂ©s. A zöldbab szedĂ©s, gyomlĂĄlĂĄs Ă©s talicskĂĄzĂĄst követƑen, a fedett lovasĂ­jĂĄsz pĂĄlya, a terepĂ­jĂĄsz pĂĄlya valamint az Ă­jĂĄszfoci arĂ©na következett. Ezen, mĂĄr megszokottnak tekinthetƑ gyakorlĂĄsi lehetƑsĂ©gek mellett a modernebb, de mĂ©g mindig a lovasĂ­jĂĄszathoz szĂŒksĂ©ges kĂ©pessĂ©geket fejlesztƑ SUP-ot Ă©s a hegyi deszkĂĄzĂĄst is kiprĂłbĂĄlhattĂĄk a lĂĄtogatĂłk.


A növĂ©nyvilĂĄg, a fĂĄk, a vĂ­zi Ă©lƑhelyek, az ĂĄllatok Ă©s a dolgos emberi kezek teszik talĂĄn ezt a helyet oly vonzĂłvĂĄ a magyar lĂ©lek szĂĄmĂĄra.

Meg is fogalmazĂłdott többĂŒnkben az igĂ©ny: A BarantĂĄnak is szĂŒksĂ©ge van egy ilyen bĂĄzisra, ahol a Teremtett vilĂĄg Ă©s Ember egyensĂșlyban Ă©l, ahol Rend van.


A Völgy adta gyakorlĂĄsi lehetƑsĂ©geket követƑen, Lajos egy rögtönzött bemutatĂłval nyƱgözte le a csapatot. ElsƑre azt gondolnĂĄnk, hogy nem volt könnyƱ dolga, hisz munkĂĄssĂĄgĂĄt, tehetsĂ©gĂ©t Ă©s kĂ©pessĂ©geit mĂĄr mind ismerjĂŒk a LovasĂ­jĂĄsz cĂ­mƱ filmnek, az elĂ©rhetƑ videĂłinak Ă©s a mĂĄr lĂĄtott bemutatĂłinka köszönhetƑen – „lĂ©legzet visszatartva figyeltĂŒk, hogyan kĂ©pes hĂĄrom kĂŒlönbözƑ sĂșlyĂș Ă©s fajtĂĄjĂș fegyverrel zsonglƑrködni, majd mĂ©rtani pontossĂĄggal belevĂĄgni azokat a cĂ©ltĂĄblĂĄba. S hogyan kĂ©pes egy szĂĄl drĂłthuzalon egy lĂĄbon egyensĂșlyozva cĂ©lba lƑni jobb Ă©s bal kĂ©zzel egyarĂĄnt a fedett lovasĂ­jĂĄsz pĂĄlya kĂ©t legtĂĄvolabbi pontjĂĄba. LenyƱgözƑ teljesĂ­tmĂ©ny.”

Ezt követƑen, a VölgybƑl visszaĂ©rkezƑ tanĂ­tvĂĄnyait összegyƱjtve megkĂ©rte a vĂĄlogatottat, tartsanak egy BarantĂĄs bemutatĂłt. Nagy örömĂŒnkre a puszta kezes, botos, pĂĄros vĂ­vĂĄs Ă©s ostoros bemutatĂł szintĂ©n nagy elismerĂ©st vĂĄltott ki a vendĂ©glĂĄtĂłnĂĄl Ă©s tanĂ­tvĂĄnyainĂĄl.

Az aktĂ­v cselekvƑ, izzadsĂĄgot követelƑ percek utĂĄn közös ostor gyakorlĂĄs, Ă©s mĂ©ly szellemi tartalmakkal megtƱzdelt beszĂ©lgetĂ©s következett, mely vĂ©gĂ©n a LovasĂ­jĂĄszat Ă©s a Baranta egyĂŒttmƱködĂ©sĂ©nek lehetƑsĂ©geirƑl, az ehhez szĂŒksĂ©ges lĂ©pĂ©sekrƑl egyeztettĂŒnk.

A beszĂ©lgetĂ©s sorĂĄn egy, a MOGY szervezƑi szĂĄmĂĄra nagyon örömteli kijelentĂ©s is elhangzott: a Kassai LovasĂ­jĂĄsz Iskola bemutatĂłjĂĄt is megcsodĂĄlhatjĂĄk a jövƑ Ă©vi Magyarok OrszĂĄgos GyƱlĂ©sĂ©n a rendezvĂ©nyre lĂĄtogatĂłk.

Lajossal közösen beszĂ©lgetĂŒnk

A Kassai Lovasíjász Iskola – Kassai Kánságának címere

„Fizikailag fĂĄradtan, de Lelkileg Ă©s Szellemileg feltöltƑdve, egymĂĄsnak a legjobbakat kĂ­vĂĄnva köszöntĂŒnk el Kassai LajostĂłl. BĂșcsĂșzĂĄs közben mĂ©g egyszer, aznap mĂĄr sokadjĂĄra jelentette ki az egyĂŒttmƱködƑ szĂĄndĂ©kot, melyet mi nagy tisztelettel fogadtunk, Ă©s mĂĄris elkezdtĂŒk tervezni a következƑ lĂĄtogatĂĄsi idƑpontot.”


Ebben a szellemben vettĂ©k fel a kapcsolatot a MOGY szervezƑi - azaz a barantĂĄsok - Kassai Lajossal, a lovasĂ­jĂĄsszal.


RemĂ©ljĂŒk, hogy a LovasĂ­jĂĄszok Ă©s a BarantĂĄsok rĂĄlĂ©pnek erre az ösvĂ©nyre, s hĂĄtunk nemsokĂĄra összeĂ©r, ahogy HunorĂ© Ă©s MagorĂ©.


952 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page