top of page
  • MOGY

Ártéri gazdálkodás társasjáték

Frissítve: 2020. júl. 15.

A Magyarok Országos Gyűlésén idén lehetőség nyílik egy lengyel fejlesztésű, ártéri gazdálkodással kapcsolatos társasjáték kipróbálására, mely a Lords of the Valley nevet viseli.

A magyar Alföld helyes tájhasználata létfontosságú. A modernkori területhasználat és vízkormányzás több olyan tragikus hosszútávú folyamatot indított el, amik tünetei mára nyilvánvalóak. Súlyos hidrológiai szélsőségek (árvíz-belvíz-aszály akár ugyanabban az évben, akár ugyanott), vízvagyon vesztés, leromlott ökológiai állapot, elnéptelenedő, elszegényedő és kiszolgáltatott vidék. A változtatás igénye nyilvánvaló, ugyanakkor egy új, 21. századi ártéri gazdálkodás megvalósítása már korántsem az. A kérdéskör sok szakterületet érint, emellett egymásnak ellentétes érdekek, részleges információhiány és korlátozott kommunikáció jellemzi.

Bár a vízrendezés és az élhető tájhasználat problémája Magyarországot rendkívül súlyosan érinti, ez a kihívás másokat is érint. Lengyel szakemberek kb. egy évtizede fejlesztenek egy sokszereplős, összetett társasjátékot, ez a Lords of the Valley, ami kifejezetten az árvíz és a területhasználat kapcsolatáról szól. A célközönség: döntéshozók, a különböző szakterületek képviselői, a lakosság. Bár nincs így kimondva, valójában a társas az ellátó (faanyag- és élelmiszertermelés) és szabályozó (árvíz- és aszálykontroll, biodiverzitáshoz köthető hatások - pollináció, kártevőkontroll) ökoszisztéma szolgáltatások beárazásáról és kölcsönhatásairól szól. A fejlesztők a játék fokgazdálkodásnak megfelelő elemeit magyarok bevonásával dolgozták ki (Szövetség az Élő Tiszáért, BME VKKT). A társasjátékot a BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékén pár éve építő- és környezetmérnök hallgatók órarendi keretek között rendszeresen használják.

A játék tehát egy közösség-, képesség- és ismeretfejlesztő eszköz. Az árterek (pl. a Tisza-völgy) sokszereplős, soktényezős hasznosításán keresztül mutatja be az információcsere, az adaptáció, a csapatmunka és a közös célok, értékek fontosságát. Rávezet a szakmák (agrárium, területfejlesztés, ökológia, közgazdaságtan, műszaki, stb.) közti párbeszéd fontosságára. A játékosok különböző szerepkörökben (gazda, vízügyi hatóság, önkormányzati döntéshozó, bankár, természetvédő szervezet) befolyásolhatják az ártér területhasználatát, vízkormányzását és így környezeti állapotát, jövőjét.


Bár a játék nyelve angol, a részvételhez nem szükséges az angol nyelvismeret.


Mivel egy játék 3-4 órát vesz igénybe, ezért a részvételt előzetes regisztrációhoz kötjük. Fokozottan kérünk mindenkit, hogy amennyiben jelentkezik résztvevőnek, mindenképpen érkezzen oda időben, és a játék ideje alatt maradjon a közelben!



A játék hivatalos, angol nyelvű honlapja: https://lordsofthevalley.socialsimulations.org

A játékot Kozma Zsolt mutatja be magyarul (17:36): https://videotorium.hu/hu/recordings/29734

A játék lengyel nyelvű, angolul feliratozott reklámvideója (1:19): https://www.youtube.com/watch?v=u6BL6KbvOuc



293 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page