• OBSZ

Baranta a Multiverzum műsorban

Augusztusban felkérést kaptunk, hogy egy rövid, négy perces műsorrészletben jelenítsük meg a barantát az M5 csatorna Multiverzum című műsorában. Rövid egyeztetés után augusztus utolsó napján sikeresen megtörtént a forgatás a teljes baranta válogatott részvételével. (Bertalan Márton Imre, Fazekas Klaudia, Szendrő Miklós, Szendrő Péter, Teleki Blanka)


A helyszín nehézségei (egy Budapest melletti mocsaras dűlő) és az év eleji forma ellenére rövid idő alatt sikerült a stáb tagjait lenyűgözni. A hétköznapi barantás bemutatószám elemei (ostorozás 2 kézzel, szeletelés ostorral, asszonyfogás ostorral, hát mögött íjászkodás, virtuóz botforgatás) rabul ejtették az operatőröket, akik kezdeti távolságtartásukat feledve, mindent felülmúló bizalommal kezdtek viselkedni a válogatott tagjainak közelében. A két-kezes ostorozás során például egyikük kamerájával beguggolt, lefeküdt az ostoros elé, mondván, ő majd alulról veszi a jeleneteket. Az sem tántorította el, mikor a sudár a fején lévő szalmakalapot is megigazította.


A bemutató közben a válogatott vezetőedzőjét, Falatovics Ádámot kérdezték a baranta múljáról, kutatásáról, öltözetéről. Még mindig felmerül a kérdés, hogy miért „ősi harcművészet” a baranta. A baranta annyira ősi harcművészet, hogy az első egyesület 1997-ben jött létre, az országos szövetséget pedig 2008-ban jegyezte be a bíróság. A baranta tehát ilyenformán alig több mint 20 éves, viszont tartalmai évszázados, évezredes múltra tekintenek vissza. A magyar kultúrkörben fellelhető, őseink által ránk hagyományozott harci tudást rendszerezi, összesíti és fejleszti tovább a baranta mozgalom.


Reméljük, ez a 2020. 09. 13-i 17:35-kor kezdődő Multiverzum műsorban is egyértelművé válik. Nézzétek ti is!345 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A viszonyulás és a viszonyulás filozófiája

Tisztelettel és szeretettel hívlak benneteket egy közös elmélkedésre Karácsony Sándor: Ocsúdó magyarság c. könyve alapján. A könyv olvasása közben megfogalmazódó gondolataimat osztom meg veletek ebben

Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetsége

Székhely, levelezési cím: Magyarország, 2090 Remeteszőlős, Cinke u. 2.

Adószám: 18133198-1-13

Bankszámlaszám: 11705998-21284593 (OTP)

Nyilványtartási szám: 01-02-0012931

E- mail cím: barantaszovetseg@gmail.com

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2020 OBSz

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now