• OBSZ

Baranta a nemzetközi tudományos életben

2020 augusztus 22-23-án zajlott le az International Society for the History of Physical Education and Sport (ISHPES) konferencia. A mintegy 70 előadás egyikét a Testnevelési Egyetem Doktori iskolájának hallgatója, Falatovics Ádám tartotta. Témája a Baranta és a Judo történeti fejlődésének összehasonlító elemzése volt. A "Baranta a sportággá válás útján" kutatás eredményeit nagy érdeklődéssel fogadta a nemzetközi tudományos közösség.


A konferenciát eredetileg Sapporo-ban (Japán) rendezték volna meg, azonban a nemzetközi járványhelyzet miatt még április folyamán átalakult online konferenciává, így olyan országok nagy egyeteminek kutatói oszthatták meg egymással tapasztalatikat, mint Japán, Dél-Korea, Kína, Olaszország, Egyesült Királyság, Németország, Kanada, Egyesült Államokból, stb.


Magyarországot egyetlen előadás képviselte, a"History of martial arts" szekcióban. Falatovics Ádám előadásában a Baranta és a Judo történeti kapcsolatát vizsgálta a judo első budapesti megjelenésétől kezdve egészen az első baranta csapat létrejöttéig (1997 – Zrínyi Miklós HMHSE), illetve bemutatta a baranta jelenlegi helyzetét.


A téma nagy érdeklődést keltett, számos kérdés merült fel a hagyományos magyar harcművészettel kapcsolatban, amely részben újszerűségének köszönhető, részben pedig a japán szempontból kiemelkedő harművészet, a judo témához való szoros kapcsolódásának tudható be.


A konferencia fontos tanulsága, hogy a Barantával külföldiként először találkozót leginkább a Baranta sokszínűsége, összetettsége fogja meg, és egyedisége ebben (is) rejlik. Számos pozitív bíztatás érkezett a kutatás folytatására, és a további eredmények nagyközönség előtti bemutatására.


Gratulálunk Falatovics Ádámnak az elért sikerekért!A konferencia részletes programja itt érhető el: https://www.ishpes.org/wp-content/uploads/2020/Program_and_Abstracts_August_7_ISHPES_Online_Congress_2020.pdf

249 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A viszonyulás és a viszonyulás filozófiája

Tisztelettel és szeretettel hívlak benneteket egy közös elmélkedésre Karácsony Sándor: Ocsúdó magyarság c. könyve alapján. A könyv olvasása közben megfogalmazódó gondolataimat osztom meg veletek ebben

Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetsége

Székhely, levelezési cím: Magyarország, 2090 Remeteszőlős, Cinke u. 2.

Adószám: 18133198-1-13

Bankszámlaszám: 11705998-21284593 (OTP)

Nyilványtartási szám: 01-02-0012931

E- mail cím: barantaszovetseg@gmail.com

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2020 OBSz

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now