top of page
  • Szerző képeOBSZ

Baranta fegyverkabát

Kedves Barantások!


2019 09. 21.-én az OBSZ közgyűlése megszavazta az új fegyverkabátot.

Ennek bevezetése 2020 január 1-én kezdődik.

Szeretnénk, ha megjelenésben egységes kinézetet öltsön a barantás társadalom, ezért egyen öltözet (fegyverkabát, nadrág, öv) központi beszerzését szervezzük meg.

Régebbi fegyverkabátokat nem kell még kidobni, 2022 december 31-ig továbbra is használhatóak és egyen értékűek. Célunk, hogy 2023 január 1-től a Barantát  az új fegyverkabátban képviselje mindenki.


Arra kérlek titeket, hogy a megfelelő mérettáblázat létrehozásában segítsetek, minden barantás, (aki rendelkezik fokozatvizsgával, aki bemutatókon fellép, vagy szervezőként részt vesz a közös rendezvényeken, bárki aki az Országos Baranta Szövetség tagegyesületeinek edzésére jár) töltse ki a google, fájlt!


FONTOS, HOGY MINDENKI KITÖLTSE, 

EZ ALAPJÁN FOGJUK LÉTREHOZNI A RENDELHETŐ MÉRETEKET.

Köszönettel:

Falatovics Ádám

alelnök


Baranta fegyverkabátok története:(ÉRDEKESSÉG)

Az első barantás fegyverkabátok 2004-ben készültek el. Első gondolat az volt, hogy mindenki magának készítse vagy készíttesse el. Elsőként a Zrínyi Miklós Baranta HMHSE tagjai készítették el egy-egy fegyverkabátot (súlytások nélkül), majd sikerült még ebben az évben BAZ megyében találni egy céget, aki vállalta nagyobb mennyiségben baranta fegyverkabátok legyártását. Kezdetben mindenki innen rendelt. Ez terjedt el számos csapatban nemcsak a Zrínyi Miklós Baranta HMHSE-ben.

Ez a cég később megszűnt illetve olyan árat kért el a ruháért, amit már akkor nem fizettek ki az emberek. Próbáltak helyette másik gyártó céget találni, de ez nem sikerült az első évben, sőt később sem fordítottak rá figyelmet. Történhetett ez már csak azért is, mert több csapat jelezte igényét a központi fegyverkabátra, akik válasz híján (volt olyan csapat, aki három évig is várt rá) .

elkezdték legyártani a saját fegyverkabátjaikat. Ilyen volt a győri baranta csapat is, akikben a saját fegyverkabát gyártása során felmerült a város színeinek megtartása a fekete-arany fegyverkabát. Érdekesség,hogy több csapat is jelezte város vagy tájegység színeinek megjelenítését a fegyverkabáton, amit az akkori elnök beleegyezésével támogatott.

Ekkor született nagyon sok fegyverkabát típus, ujjas-ujjatlan, piros-bordó-meggy- fekete színű, sújtásos- sújtás nélküli, honvédségi sújtásos-hímzéses sújtás, kaftán-belebújós zsákruha, rövid kabátszerű- hosszú térd aláérő, cipzáros-gombos-tépőzáras, változott az öv színe szürke- fekete-bordó, nadrág használata sem volt egységes bőgatya- farmernadrág- fekete szövetnadrág (jellemzően márka felirattal), stb...

Készültek jó minőségű igényes fegyverkabátok, de ahogy haladt előre az idő, egyre gyakrabban jelentek meg silány minőségű anyagból létrehozott fegyverkabátok.

Egyre gyakrabban jelent meg az igény a fokozatok jelölésére például az övön.

Egyre kevésbé hasonlítottak a fegyverkabátok egymásra, egyre jobban távolodott a baranta had az egységes kinézettől.

Amikor 2017.12.10 a közgyűlés elfogadta a Baranta VilágKörüli Út (https://www.bvku.org/) programot, számos részfolyamat is elindult (többek között baranta válogatók rendszere, hivatalos baranta válogatott felállítása, esemény/ rendezvényszervezés, baranta ruhatár megújítása).

2018 januárjában került sor az első megbeszélésre Szabó Gyulával, a jelenlegi fegyverkabát (és baranta ruhatár) kialakítójával, létrehozójával. Több évtizede varróként, ruhatervezőként dolgozik jól ismeri a textilipart, tanácsaival részt vett az első fegyverkabátok kialakításában, saját maga is foglalkozott hagyományőrzéssel, sőt Vukics Ferkó vívópárja volt egy-egy bemutató során.

Az első tervek 2018.05.27-n a közgyűlésen voltak bemutatva. Sőt szavazás volt arról, hogy kaftán legyen vagy belebújós, rövid ujjú vagy hosszú ujjú, kétsoros vagy egy-soros, szimmetrikus vagy aszimetrikus, stb. A közgyűlés (az OBSZ legmagasabb döntéshozó szerve ahol minden csapat képviselteti magát) megszavazta,hogy legyen egységes fegyverkabát mindenkinek, ez legyen kaftán, kétsoros, aszimetrikus, rövid ujjú. ( a szavazás igen heves volt, kis többséggel született meg az eredmény)

 Ebben az esetben az első fegyverkabát 2018 augusztus 2-4-re a MOGY-ra készült el. Amely új színével, a cicanadrággal sok embernél kiverte a biztosítékot. Valóban, ha nincs egységes elfogadott megjelenés, akkor viszont bárki létrehozhat ilyet is, sőt ennél sokkal cifrábbat.

2018 augusztus 27-től szavazásra került a fegyverkabát színe, online szavazásra (amely nem bírt döntési jogkörrel, de vélemény kialakítás szempontjából nagyon fontos volt). Itt sikerült meghatározni újból az alapokat, illetve eldőlt a leendő fegyverkabát végső színe (bordó).

2018-2019 során többször bemutatásra került az új fegyverkabát változatai:

- kaftán, rövid ujjú, térd fölé érő, kétsoros,aszimetrikus, gombos 

- kaftán, rövid ujjú, térd fölé érő, kétsoros,aszimetrikus, cipzáros

Mindig volt kicsi változtatás a szabáson, a hosszúságában, stb...

2019.09.21-ei Közgyűlésen szavazásra került a fegyverkabát, jelen állapota szerinti elfogadása. Döntés született a bevezetéséről, illetve átmeneti időszak felállításáról. Döntés született a fegyverkabát viselésének és viselési módok szabályozásának igényéről.

2020-ra fog elkészülni a fegyverkabát etikett, ami tartalmazni fogja a fegyverkabát viselésének lehetőségeit, módját, feltételeit, szabályait, teendőket.

A közel 2 éve futó program során közel 1-1,5 millió forint lett elköltve a fegyverkabát fejlesztésére. Ebből a költségekből az OBSZ 0 FT-tal vette ki magát. A költségek mintegy 50-60%-át az OBSZ-ben lévő magánszemélyek közadakozása biztosította, a fennmaradó részt pedig a programvezető önkéntes munkája.

247 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A viszonyulás és a viszonyulás filozófiája

Tisztelettel és szeretettel hívlak benneteket egy közös elmélkedésre Karácsony Sándor: Ocsúdó magyarság c. könyve alapján. A könyv olvasása közben megfogalmazódó gondolataimat osztom meg veletek ebben

bottom of page