top of page
  • Szerző képeOBSZ

Beszámoló a Foglalkozás Vezetői képzésről

Beszámoló a 2020 01.31-02.02 eseményekről


Az elmúlt hétvégén a mintegy egy év időtartamú Baranta Foglalkozás Vezető Képzés 3. alkalma, valamint a 2020-as Válogató sorozat 1. fordulója zajlott le.


Nagy létszámú és jól sikerült hétvégi program során a résztvevők nagy fokú kitartásról, magas szintű teljesítményről és a baranta szellemiséget is jellemző „valamiért küzdeni” akarásról tettek tanúbizonyságot.


Pénteki esti előadás és beszámoló során a résztvevők feladata az otthon elvégzett házi feladatok bemutatása volt. Jó volt látni, hogy voltak, akik sok időt fordítottak a kiadott, otthon elvégzendő munkára és felkészülve érkeztek meg a képzésre. Többen voltak, akik mindent az utolsó utáni pillanatokra hagytak (Pató Pál-kodás), mégis a különböző gyakorlati kihívásokra hirtelen elvégzett nagy energiájú munkának (szalmaláng) köszönhetően magas szintvonalon hajtották végre a beszámolókat.


Jó látni, hogy a BFVK-en résztvevők célokkal és kérdésekkel érkeznek meg, amikre a baranta világában keresik a választ, vagy itt találják meg problémáikra a megoldást. Képesek vagyunk az önálló munkavégzésre, az elért eredményekről beszámolókat készíteni (írásban) és az elsajátított tudást átadni (gyakorlatban). Sor került a néprajzi- illetve nem csupán néprajzi gyűjtőmunkák leadására, amik értékelése március folyamán fog sor kerülni.


A képzés témája a barantában használt pusztakezes, birkózó, ütő-rúgó harc technikája és oktatás módszertana volt, kiemelt helyen a birkózó küzdelmek során használt tenyér ábráját. Emellett sor került eszközös birkózások (késbirkózás, botbirkózás, kötél/ostor birkózás) bemutatására, valamint gyakorlat rendszerének alkalmazására akár önvédelmi szituációk közben.

A bemutatott, önállóan feldolgozott anyagrészek szintvonala meghaladta a várakozásaimat, jócskán felülteljesítve korábbi 4-es,5-ös fokozatvizsgák szintvonalát.



Szombat esti előadás során a pedagógia nagy kérdőszavaira (MIÉRT oktatunk, KI oktat, KIT oktat, MIT oktat, HOGYAN oktat) kellett barantás válaszokat adni illetve megtalálni a résztvevőknek. Nagyon izgalmas volt, hogy a barantában is használt mondások, közmondások mennyire egész választ adnak a pedagógia több évszázados kérdéseire! Egyszerű példával élve:

MIÉRT oktatunk? MIÉRT magyar kultúrát oktatunk?


„Ne teljen el úgy nap, hogy nem lettél testben, szellemben, lélekben több! Ha úgy telik el egy nap, akkor az elvesztegetett idő volt.”
„Tétlen kezeknek az ördög ad munkát”
„Vannak a léleknek olyan mélységei amelyek csak a zene (magyar gondolkodásmód) útján érhetőek el!”

Vasárnapi nap folyamán a reggel 7 és 8 között megérkező mintegy 20 főnyi csapat nem vesztegette az idejét!


Elképesztő teljesítmény mind abszolút értékben, mind egyéni az képességekhez mérten.

Volt,

  • aki 80kg-os létére saját testsúly +75kg-mal tolódzkodott,

  • aki húga legnagyobb megdöbbenésére 232cm ugrott (nem az övé volt a legnagyobb),

  • aki kéz sérülten érkezett a válogatóra, ami miatt nem tudott fekvőtámaszozni, tolódzkodni, húzódzkodni, stb mégis amiben csak tudott részt vett (pl. bolgár guggolás 1 ismétléses maximámig)

  • aki fekvőtámasz teszt során majdnem minden akaratát beleadva az egyéni tűrőképességeit már rég felülmúlva remegő testtel 60db szabályos ütemezett fekvőt csinált,

  • aki ingafutás során ordítva, fájdalommal telve még 20m futott, aztán még 20m újra, majd újra…

  • aki a végkimerülése végén elkezdett futni, fájt neki, ha lassan futott annyira sok volt a felhalmozódott tejsav a lábában.

Köszönöm a résztvevőknek, hogy ilyen élményt nyújtottak nekem! Fantasztikus érzés volt látni az egymást hergelő, magasabb teljesítményre buzdító csapatokat, akik nem hagyták egy pillanatra sem, hogy bárki közülük lemaradjon, vagy feladja.


Erre mindenki emlékezni fog, aki látta!


Köszönöm

  • Berecky Bencének a BFVK-en való pusztakezes, ütés-rúgás oktatását

  • Botos Zoltánnak aki önként vállalta, hogy helyettesíti Füstös Zoltánt a BFVK videó anyagának felvételében

  • Wittinger Attilának a helyszín és a körülmények biztosításának

  • Berecky-Zámbó Csillának a türelmes, alázatos és pontos adminisztrációs feladatok elvégzéséért,

  • OHA-nak a válogató helyszínének biztosításáért,

  • Válogatón résztvevő kísérőknek a támogatásért,

  • Válogató lebonyolításában résztvevő segítőknek: Baksa Manuélának, leendő Kozmáné Vanhall Annának, Sápi Orsolyának, Csordás Reginának, Berecky Bencének,

  • Pszichológia teszt összeállításában és levezénylésében résztvevő Bertalan Vekerdi Mónikának, aki a TF Pszichológiai Tanszékének vezetőjével Dr. Lénárt Ágotának a segítségét kérte a kérdőívek összeállításában valamint kiértékelésében.

Budapest 2020. 02. 03.


Falatovics Ádám

szakmai alelnök

39 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A viszonyulás és a viszonyulás filozófiája

Tisztelettel és szeretettel hívlak benneteket egy közös elmélkedésre Karácsony Sándor: Ocsúdó magyarság c. könyve alapján. A könyv olvasása közben megfogalmazódó gondolataimat osztom meg veletek ebben

bottom of page