• OBSZ

Fokozatvizsgát tartottunk

Idén 2020. 09. 27-én tartottuk a Baranta Szövetség által évente szervezett fokozatvizsgát. Az elmúlt években megszokotthoz képest kevesebb vizsgázó jelentkezett, viszont sok önkéntes segítő munkája emelte a rendezvény színvonalát. A vizsgát a Budapest 17. kerületében működő Magyar Harcos SE központja adta. A helyszín már péntek este rendelkezésünkre állt, így a szombati napon a vizsgázók élhettek a gyakorlás lehetőségével, valamint Baranta Foglalkozásvezető Képzés alkalmat is tudtunk tartani.


A nagy megmérettetés a szombat esti elméleti (írásbeli) vizsgával kezdődött, melyben a baranta történeti múltjával, fegyverismerettel, szabály és szokásrendszerekkel, valamint a magyar népi műveltség tartalmaival kapcsolatos kérdésekre kellett választ adni. A gyakorlati vizsgát csak az kezdhette meg, aki helyes válaszokat adott, vagy hiányosságát még aznap este pótolta.


A gyakorlati vizsga reggel 6:00 kor, még napfelkelte előtt, a vizsgázók és vizsgáztatók közös eskütétele után, rövid bemelegítést követően a futással kezdődött. Mindenki beért a szintidő másfélszeresén belül, született egyéni rekord is.

A csapatos technikai vizsgaszámok után (íjász alakzatok, kötelék felkészítés, vívásbemutató) a küzdelmi vizsgaszámok következtek, majd az egyéni technikai vizsgaszámok után a műveltségi viszgaszámok (tánc, zene, ének) zárták a sort. A sikertelen vizsgaszámokat (tököket) is ekkor lehetett kiváltani.

Az idei vizsga sokkal nehezebb volt minden vizsgázó számára, mint egy hagyományos, edzőtábor végén megrendezett fokozatvizsga. A fokozatvizsga önmagában is óriási terhelés, mely a teljes személyiséget próbára teszi a sok technikai vizsgaszám és a küzdelmek nagy száma miatt. A vizsgázók alacsony létszáma miatt most sok ellenfél a segítők közül került ki, így a küzdelmek során jellemzően a tapasztalt, rutinos barantásokkal szemben kellett helyt állni. Például az 1-es fokozatra vizsgázók a 10 küzdelből akár 4-6-szor is 5-ös fokozatú ellenfelet kaptak, és az arány az 5-ös vizsgázóknak is komoly problémát jelentett. Bátran kijelenthetjük, hogy a most fokozatot szerzők különösen nehéz körülmények között teljesítették a vizsgát.


Az 1-es és 2-es fokzatokon rendszeresen előfordult a kezdőkre jellemző hiányos, pontatlan végrehajtás, ezzel szemben örömteli volt a 3-as, 4-es, 5-ös fokozatra vizsgázók példaértékű technikai felkészültsége. A terhelésből következő fáradság, az energiaraktárok merülése, a részben ennek köszönhető figyelmetlenség és kisebb sérülések, zúzódások, görcsök miatt a vizsgázóknak újra és újra meg kellett hozni a döntést a vizsga folytatásáról. Ketten vizsgáztak 5-ös fokozatra, mindketten kiemelkedő eredményt értek el. Dr. Fidrik Gábor fokozatát, az 50. életévüket betöltöttekre vonatkozó szabály miatt, véglegesen megszerezte, Bertalan Márton Imre pedig a 2015 óta érvényes pontszámítás szerint az eddigi legmagasabb pontszámot érte el.


Gratulálunk a vizsgázóknak!


Köszönjük az önkéntesek, barátok és hozzátartozók támogatását, kiemelten azokét, akik csak

azért utaznak Budapestre, hogy találkozzunk, együtt lehessünk. Köszönjük Négyesi Erikának, hogy hétvége összes étkeztetési feladatát átvállalta és maradéktalanul teljesítette.


80 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A viszonyulás és a viszonyulás filozófiája

Tisztelettel és szeretettel hívlak benneteket egy közös elmélkedésre Karácsony Sándor: Ocsúdó magyarság c. könyve alapján. A könyv olvasása közben megfogalmazódó gondolataimat osztom meg veletek ebben

Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetsége

Székhely, levelezési cím: Magyarország, 2090 Remeteszőlős, Cinke u. 2.

Adószám: 18133198-1-13

Bankszámlaszám: 11705998-21284593 (OTP)

Nyilványtartási szám: 01-02-0012931

E- mail cím: barantaszovetseg@gmail.com

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2020 OBSz

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now