top of page
  • Szerző képeOBSZ

Közel 100 versenyző Óbecsén a XIII. Balassi Kupán

A XIII. Balassi Bálint Kupát,  a hagyományos Baranta stílusú vívó versenyt, amit minden évben más helyszínen, a Kárpát-medence különböző részein tartanak,  idén Óbecsén szervezték meg, a múlt szombaton, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben,  a Sólyom Hagyományőrző Egyesület  társszervezésében.



A rendezvényre Szlovákiából, Romániából, Magyarországról és Szerbiából, 96 versenyző érkezett, akik a hagyományos magyar harcművészetben, a Barantában mérték össze erejüket.

Becsei Árpád, a Sólyom Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, hogy egyesületük  2018. március 8-án alakult meg, és a tagok létszáma állandóan növekszik. Másfél évvel ezelőtt ismerkedtek meg a Barantával, ezzel a hagyományos magyar  harcművészettel és kialakítottak egy csapatot, amely állandóan fejlődik. Szavai szerint a gyerekeknek nagyon tetszik ez a küzdősport.  Ezen a versenyen az egyesületből 13 óbecsei fiú és egy bácsföldvári  lány versenyzett  szablyavívásban.

Filipinyi Gergelyné Kaposvárról érkezett. Nyolc éve barantázik, Óbecsén versenyzőként  és bíróként is szerepelt. Elmondása szerint, a barantában a küzdőfeleket becsületességre nevelik.

A temesvári Benedek Márk, hatodik alkalommal vett részt a Balassi Kupán, fő célja nem az, hogy nyerjen, inkább magáért a verseny hangulatáért szereti ezeket a rendezvényeket.

A 13 éves bácsföldvári Kovács Orsolya, tavaly óta barantázik, az óbecsei Sólyom Hagyományőrző Egyesületben. Nagyon kedveli a küzdősportokat, és mivel ez az első versenye, ezért  nincsenek nagy elvárásai, azt azonban elárulta, hogy nagyo n izgul.

Dr. Németh Henrik, a magyarországi Országos Baranta Szövetség elnöke köszönetét fejezte ki Óbecsének a remek szervezésért, a jó hangulatért, és azért, hogy ezzel a versennyel hozzájárultak a nemzeti összetartozás megszilárdulásához.


64 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A viszonyulás és a viszonyulás filozófiája

Tisztelettel és szeretettel hívlak benneteket egy közös elmélkedésre Karácsony Sándor: Ocsúdó magyarság c. könyve alapján. A könyv olvasása közben megfogalmazódó gondolataimat osztom meg veletek ebben

bottom of page